ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 3% (ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ)

-25%

Από το λυκόφως στο λυκαυγές 1944-1959 - Κοινωνική ωρίμανση και πολιτική στράτευση

Διαθέσιμο
Παράδοση 1 έως 3 ημέρες
960-310-377-2
960 
1278 
Κερδίζετε: 318 €
+
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τρόποι πληρωμής
Τρόποι Αγοράς
Κόστος Μεταφορικών
Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας Καταστήματος

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:30 και 17:00 - 21:00

Σάββατο: 09:00 - 15:00

Περιγραφή

Ήταν ακριβώς τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, δηλαδή το τέλος της δεκαετίας του '40 και αρχές της δεκαετίας του '50, που η μικρή μας πόλη προσπαθούσε να συνέλθει από το σοκ του σεισμού του 1948 και τα μαύρα σύννεφα του Εμφυλίου και της εσωτερικής τοπικής διένεξης. Ο πόλεμος, η πείνα, η τυραννική μεταχείριση από τους κατακτητές είχαν ως αποτέλεσμα εκτός από το ξεκλήρισμα οικογενειών και την εμφάνιση μοναχικών, ιδιόρρυθμων τύπων που έβγαιναν από μια κόλαση του Δάντη. Εμείς, παιδιά 10 ετών, δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε το τραγικό από το κωμικό αυτών των ανθρώπων. Θυμούμαι μερικούς όπως τον Φιλάρετο, που παρίστανε τον Ναπολέοντα, τον Κοροβέση, που περνούσε τον εαυτό του για τον Καποδίστρια, ή τον γερο-Ψάνη (Σκιαδά), που είχε μια στολή από σύρματα στα οποία πρόσδενε άδεια τενεκεδένια βαζόγαλα, ενώ για σπίτι χρησιμοποιούσε μια σπηλιά στη θέση Μεγάλη Βρύση. Ο γερο-Ψάνης περπατούσε και ανατάραζε τις ρούγες καθώς τα άδεια βαζόγαλα μαζί με τα συρματένια του ρούχα εξέπεμπαν ένα δυνατό διαπεραστικό ήχο. Αντιμετώπιζε στωικά την όλη κατάσταση και έλεγε: "Τότε [εννοούσε το Δεκέμβρη του 1944] είχαμε το χέρι και το μαχαίρι μα δεν κόψαμε το πεπόνι. Τώρα τι έχουμε;"...

Οσα γράφονται εδώ δεν συνιστούν αυτοβιογραφία. Αφορούν μια ορισμένη περίοδο της ζωής μου, την παιδική και εφηβική ηλικία, από τα τέσσερά μου χρόνια ως τα δεκαοχτώ. Δηλαδή τη διαμόρφωση μου, ψυχική, πνευματική και πολιτική, έχοντας ως πλαίσιο αναφοράς την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή μιας μικρής επαρχιακής πόλης, σε ένα μικρό νησί του Ιονίου Πεγάλους στα χρόνια που δεν στάθηκαν για τη χώρα μας καθόλου εύκολα. Είναι η περίοδος 1944-1959. Είναι τα χρόνια που αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος και στη συνέχεια προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί, να ξεπεράσει το μετεμφυλιακό βραχνά και να ξεφύγει από τις συνέπειές του. Είναι περίοδος που όσοι γεννήθηκαν στα χρόνια της Κατοχής προσπαθούν να κάνουν την υπέρβασή τους, είτε μέσα στη χώρα ζητώντας άλλες διαφυγές από την ύπαιθρο στις μεγάλες πόλεις κι από τις μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό. Η μνήμη, καθώς διατρέχει τα γεγονότα από την απόσταση των 73 χρόνων, πιέζει ό,τι έζησα, ιδιαίτερα στα χρόνια της πικρής ενηλικίωσής μου, να εξωτερικευτεί και έτσι να απαλλαγεί από το βάρος τους. Όχι, δεν νιώθω ότι έρχομαι να καταγραφώ σε μια λίστα παλαιμάχων. Η ζωή και ο κοινωνικός αγώνας είναι εδώ.
Πολλοί φίλοι μου λένε πως είμαι ένας παλιάς κοπής αριστερός και άλλοι πως είμαι ένας ιστορικός εκτός συρμού αλλά επί της ουσίας. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου έναν πεισματάρη που έχει στρατευθεί στο δικό του κοινωνικό αγώνα, υπηρετώντας πάγιες και καθολικές αρχές της κοινωνικής αλλαγής.
Γνωρίζω καλά ότι αυτά τα στιγμιότυπα καθώς αναπηδούν από μέσα μου δεν είναι άφιλτρα ή δεν έχουν αποδοθεί όλα σωστά ή απεικονίζουν την πραγματικότητα χωρίς να είναι αγκυρωμένα σε σταθερό χωροχρόνο. Ίσως να μην έχει τόση σημασία, θα έλεγα, να αφήνω τις μνήμες μου με τα κενά τους. Δίνω μερικές προεκτάσεις των γεγονότων με σκοπό να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου και την εποχή μου.

Θανάσης Καλαφάτης

Συγγραφέας: Καλαφάτης, Θανάσης
Εκδόσεις: Θεμέλιο
ISBN: 960-310-377-2
Έτος Έκδοσης: 2014
Αριθμός Σελίδων: 192
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21χ14

Λεπτομέρειες

Συγγραφέας:
Καλαφάτης, Θανάσης
Εκδόσεις:
Θεμέλιο
Έτος Έκδοσης:
2014
Διαστάσεις:
21χ14
Αριθμός Σελίδων:
192
Εξώφυλλο:
Μαλακό εξώφυλλο

Εξαιρετικές Τιμές